Radna odela u Srbiji

Proizvodnja i stampa radnih uniformi

Proizvodnja radnih odela i zaštitne HTZ odeće. Izrada radnih pantalona, bluza, kecelja, mantila, prsluka, jakni, tregeruša i kombinezona. Reklamne majice, kape i kačketi.
Prodaja sa štampom logotipa Vaše firme.
Dostavljamo do svakog dela Srbije.
Najpovoljnije uniforme od uvoznog kepera. [Kupovina]

Radni kombinezoni za gradjevince

Radna odela za Vaše građevinske radnike povećaće njihovu sigurnost na gradilištima, efikasnost i bolju zaštitu od loših vremenskih uslova. Uniforma sa logom Vaše firme je odraz profesionalizma i dobar marketinški potez.

Krojačka radnja Katić će Vam pomoći da brzo i kvalitetno opremite sve radnike neophodnim radnim pantalonama, majcama, bluzama, jaknama i prslucima.



Članak iz novina:

Radnik na gradilištu u ulici Tošin bunar u Zemunu okliznuo se juče sa skele i završio u Urgentnom centru. Na sreću, prošao je sa lakšim povredama, ali je zabrinjavajuće što se u poslednje vreme sve češće dešavaju ovakve nesreće, koje se nekad i kobno završavaju.
Crna statistika pokazuje da je od početka ove godine na gradilištima u Srbiji poginulo skoro 40 ljudi, a oko 100 ih je teže povređeno. Samo u toku 2007, u Srbiji se dogodilo 1.046 teških povreda na radu, 26 smrtnih povreda i 17 teških povreda koje su se završile smrću.

„Alo!“ je prethodnih dana obišao nekoliko beogradskih gradilišta i uverio se da je prava retkost videti radnika koji nosi zaštitnu opremu. Od dvadesetak ljudi, na jednom većem gradilištu u glavnom gradu, svega troje je imalo zaštitnu kacigu, a tek nekolicina je bila u radnim kombinezonima i sa adekvatnom obućom. Na jednom gradilištu su nam zabranili da fotografišemo, uz opasku „nemoj da posle bude da slikate zbog zaštite na radu“. Na drugom kraju grada, na strmom krovu kuće, mogao se videti radnik koji je balansirajući na jednoj nozi testerisao grede, a od zaštitne opreme ni traga.

Nabavljanje opreme obaveza je poslodavca. Ukoliko radnik na gradilištu nema na sebi zaštitno odelo, moraće da plati kaznu od 20.000 dinara. Ipak, u praksi se dešava i da poslodavci na ovu obavezu „zaborave“, pa im inspektori rada mogu naplatiti kaznu od 400.000 do, čak, milion dinara.

- Radnici na gradilištu najmanje poštuju ovaj propis. Naši inspektori često izlaze na teren i najviše kazni je naplaćeno upravo zbog izbegavanja zaštitne opreme - kaže Vera Božić-Trefalt, načelnik uprave za bezbednost na radu.
U neophodno „radno odelo“ se pored šlema i pojasa ubrajaju i radni kombinezon i cipele sa metalnom kapicom, dok su za varioce obavezne još i naočare i zaštitna maska.

- Ova oprema nije skupa i za nju je potrebno izdvojiti oko 10.000 dinara, što finansira poslodavac. Ipak, radnici je izbegavaju pod izgovorom da im smeta pri obavljaju posla - objašnjava Trefalt.

Ona dodaje i da higijena na gradilištu mora da bude na visokom nivou, propisani standardi za skele se moraju poštovati, svaki otvor treba da bude ograđen, a strujne instalacije ispravne.

- Radnik mora da bude osposobljen za bezbedan i zdrav rad, da poseduje stručna znanja iz oblasti u kojoj radi i da ima lekarsku dozvolu za rad na visini, koja se obnavlja u određenom periodu - dodaje Trefalt.
Izvor